Tuesday, 1 September 2015

Travelog Bukit Tinggi & Padang, Indonesia : Makanan di Indonesia

Cerita pasal makanan lagi, hahaha!

Ok, ini adalah entry tentang makanan2 yang aku makan sepanjang di Padang, Indonesia.
Balik Malaysia terus bertukar poof! Macam maskot yang memboyot!
Matilanakkk kena jogging 8 bulan!
Tapi sebab Indonesia kan banyakk sekali makanan2 yang bagus2 gitu, makanya rugi kalau enggak cuba!
Ya kan? Ya kan? Lol!

Satay Minang

Satay Minang adalah famous amous kat sini. Aku makan kat tepi jalan je, saja nak try street food. Sedap. Kuah kacang dia tak sama dengan Malaysia punya style, tapi sedap. Masa aku makan tu harga 20k, after convert lebih kurang RM6, mahal kan? Aku rasa macam aku kena pau je, lol! Tak tau harga dia berapa kat restoran Sederhana tu. Orang Malaysia biasanya suka makan kat restoran tu. Tapi aku saja gatal nak try makan kat tepi jalan kan, hambikk kena pau. Tapi ni one of food yang wajib try lah kalau pergi Padang.

Martabak Mesir

Oh my, yang ni memang sedap hokayy! Beza sangat dengan murtabak kat Malaysia, daging dia rasa lain! Jangan pikir daging lain pulak! Choii! Tapi daging dia tu macam dia marinate dulu, sebab terasa kedagingannya. Eh, betul ke penggunaan tatabahasa aku ni? Lantak! Yang penting nak bagitau, memang sedap okay! Kena try kalau pergi sana! Martabak ni cicah dengan kicap lada, bukan dengan bawang cuka yang macam kat Malaysia. Lain sangat kan? Ramai orang makan kat sini, yang berhenti untuk bungkus pun ramai, tak putus2 orang. Makanya, haruslah dicoba!
Harga : 17k

Lemang Durian

Lemang durian? Apakah?? Actually, takde apa yang special pun sebab just lemang dan durian, cumanya cara makan orang Indonesia ialah lemang tu dicicah dengan durian. Sounds weird kan? Aku try sekali, ambik lemang cicah durian, tapi aku macam tak boleh hadap gaya tu, so end up aku makan lemang asing, makan durian asing, haha! Tapi lemang dia bapakk lah besar, okay! So makan 2 ketul pun dah kenyang! Makan pulak durian, lagilah kenyang! Terus tak makan dinner dah, sebab aku makan benda ni around petang macam tu, on the way back ke hotel hari ketiga. Durian dia sedap! Eh, macam takde durian je kat Malaysia kan. But okay laa kalau nak give a try. Tak try pun takpe :D
Harga : 60k (termasuk air kopi)
Tempat makan : Pondok Lemang Kawa Durian

Kuih Bika

Kalau datang ke Bukit Tinggi, tak sah kalau tak makan kuih bika yang enak ini, aduhaii. Lagi enak jika dimakan semasa panas ya, sambil2 minum kopi O panas, waduh waduhh...sedap banget! Aku beli tiga je, buat makan malam sebab kesuntukan masa untuk berhenti2 lagi. Rasa kelapa yang dibakar guna dapur arang yang membuatkan kuih bika ni sedap sekali ya! Menggigil makan ya! Hahaha! Over tak aku punya review? 
Harga : 9k (3 keping)


Dessert atas dan bawah ni iala dessert yang aku makan di hotel as a breakfast. Aku tak ingat dah namanya apa, tapi sedap, especially yang kat bawah tu. Yang kat atas ni bole buat sendiri je, kelapa parut, jagung rebus, gula. Then gaul. Simple je kan.

Yang kat bawah tu, yang merah2 tu rasa dia kenyal2, lembut. Kuah dia daripada santan, tapi cair. Sedapnyaa, mana nak cari kat Malaysia ni, teringat pulak. Tak manis, tu yang aku suka tu. Sedap dimakan masa suam2. Nak buat sendiri pun susah sebab tak tau nama :/



Batagor

Ini ialah Batagor. Bapak supirku yang suggest makan, tapi kata dia kalau tak minat, tak try pun takpe. Masa tu curious laa kan nak tau apakah Batagor ini?? Laa, rupanya macam rojak je! Tauhu goreng, telur rebus, kuah kacang dan asam limau, tu je. Rasanya? Hurm..bapak supirku kata yang dekat Jakarta punya sedap. Tapi aku rasa rojak lagi sedap, sebab kuah kacang rojak adalah pekat sekali gitu, plus ada macam2 accessories dalam rojak. Batagor ni simple je, aku order yang basic je. Ada 3 jenis, so kalau rasa nak try, order lah mana yang berkenan.

Makan ni je masa dinner? Of course lah tak kan. Makan sekali bakso di kedai yang sama. Aku bukanlah peminat bakso, so rasa bakso tu pun so so je, lol! Bapak supirku kata lagi, kalau nak rasa bakso yang sedap, makan dekat kedai belakang hotel Kharisma tu, dekat depan rumah sakit (hospital). Kedai tu ramai orang, confirm sedaplah tu! Tapi aku tak pergi try pun, sebab kenyang makan durian lemang dan kuih bika on that day.
Harga sepinggan : tak pasti, tapi makan batagor, bakso dengan teh O panas dalam 53k

Martabak Bandung

Martabak Bandung, tapi di Malaysia ialah apam balik. Confuse jugak mula2 dengan Martabak Mesir. Tapi bila tengok rupa dia yang full of calories, oh enggak confuse lagi dong! Macam apam balik, cara buat pun sama, cuma beza filling dia. Ada macam2 filling martabak bandung ni, pilih je mana yang berkenan! Aku pilih cheese campur coklat, matilanakkk, double calories! End up makan 2 keping dah stop, tak boleh habis. Tamak lagi kan! Sekeping besar ni boleh dimakan 4-6 orang, sebab fillingnya adalah tebal, okay! Tapi aku suka cara packaging dia yang pakai kotak, so nampak komersiall sikit lah kan. Aku makan martabak ni lepas makan batagor dan bakso. Mampu?
Harga : 17k

Pilih je filling apa yang berkenan

Aiskrim Labu

Ok, last sekali adalah aiskrim labu. Saja je mencuba, rasa dia biasa2 je. Kalau pergi ke Tasik Maninjau, jangan lupa cuba apa2 makanan yang berasaskan labu ye, macam aiskrim labu, aiskrim cendol labu (macam abc tu) dan kuih apam labu. Masa kat sana, aku tak merasa kuih apam labu tu sebab terlupa ada kat gerai keluk 44 tu. Hurm...mula lah teringat2. Tak tau rasa dia macamana, tapi kalau sedap, bagitau aku ye! Lol!
Harga aiskrim labu : 5k satu cup
Tempat makan : Kedai Bundo Kandung Kerupuk Labu


Nah, belanja gambar meal nasik ayam satu! :D

3 comments:

  1. Jom...jom...
    Cuti cuti Bandung with family
    And get our amazing tour package for 4 Days 3 Night..
    ▪ 4 pax price about 940K/94sgd/284RM

    ▪ 5 Pax Price about 870K/87sgd/264 RM

    ▪ 6 Pax price about 820K/82Sgd/246 RM

    ▪7 Pax price about 785K/78.5Sgd/238 RM
    πŸ‘ πŸ‘“πŸ‘žπŸ‘ŸπŸ‘’πŸ‘—πŸ‘œπŸ‘’πŸ’°

    Note : Package included
    ▪ Daily transport included driver, fuel, tol, parking, driver meals
    ▪ New car with 7 seater, full Aircon
    ▪ Daily mineral water
    ▪ Breakfast daily from hotel
    ▪ Daily tour (as costumer request)
    ▪ Hotel 3 star with 2 person inside
    ▪ Airport pickup and drop
    ▪ Tax and service
    Hotel choice 🏀🏣🏒
    ▪ Tebu hotel ( riau street )
    ▪ Fave braga (inside shoping mall)
    ▪ Kembang hotel (cihampelas jeans street, cihampelas walk shoping mall )
    ▪ Citra dream hotel (walking distance to pasar baru)
    ▪ Dbest hotel pasar baru (with pool)

    More detail you can contact us
    Primera Trans Bandung
    Whatsapp : +6285 318 49 0001
    Gmail : primeratrans@gmail.com
    Path : Primera trans
    Facebook : Primera Trans Bandung

    Happy holiday allπŸŽΆπŸŽ΅πŸ“πŸ“πŸŽ‰

    ReplyDelete
  2. PENGKHIDMATAN PAKET TOUR DAN SEWA KENDERAAN UNTUK LAWATAN YANG BERBALOI DENGAN FAMILY KAT PADANG DAN BUKITTINGGI.

    Assalamualaikum Tuan/Puan.


    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Padang dan Bukittinggi, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami menyediakan PAKET TOUR UNTUK PADANG DAN BUKITTINGGI, dan juga untuk PENGKHIDMATAN KENDERAAN SAHAJA dengan harga yang sangat berpatutan dengan driver yang mesra, educated, baik hati, sopan, suka menolong dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pengkhidmatan pada pelancong dari Malaysia.

    Kami berusaha menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna dengan famili dan rakan-rakan di masa percutiannya bersama kami.

    Wassalam
    Contact person :

    1. Amsyahril
    ( Director )

    Mobile : +62 852 6300 7445 ( WhatsApp )

    2. Riko Adryansyah
    ( Tour & Transportation Manager )

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )

    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.




    ReplyDelete
  3. assalam, kami ada menyediakan ground pakej ke Padang-Bukit Tinggi dengan harga yg sangat berpatutan!
    ^_^ berminat boleh whatsapp +6012-6047593
    ig @percutianbajet

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...