Sunday, 15 May 2011

Cara nak potong Ayam

Ye, entry kali ni adalah mengenai  - AYAM.
Aku mengaku, aku tak pandai potong ayam.
Selalu kalau beli ayam kat pasar, suruh orang yang jual ayam tu je potong.
Tak pun beli ayam yang dah siap potong ikut bahagian.
Saya jujur.

Ok, kali ni aku nak posting pasal cara potong ayam.
Aku ambik dari you tube, so bolehlah belajar sama2 yek.


Ada yang potong ayam kepada 9 bahagian, 12 bahagian, 13, 16, dan macam - macam lagilah.
Tapi depends pada apa yang korang nak masak laa kan, kalau ramai yang nak makan, potong la banyak.
Tapi kalau potong banyak sangat, jadi kecik pulak, orang pun komplen.
So bagi aku, better potong dalam 9 - 13 camtu.
Biasanya ayam dipotong dalam bahagian seperti ini;

 

 Aku kalau pergi makan kat KFC, takdela cerewet sangat kalau order ayam tu.
Semua aku bedal je. Tapi aku paling suka breast laa...
Ada yang suka wing, drummet, dan lain - lain...
So apakata kita kenali bahagian - bahagian ayam pulak;

Peha = Drumstick
Atas peha = Thigh
Kepak = Wing
Dada = Breast
Rusuk = Rib

Bahagian breast sesuai untuk yang nak berdiet sebab bahagian ni kurang lemak, tapi kaya dengan pati ayam. Kalau yang banyak lemak ialah bahagian peha dan atas peha. Biasanya ramai yang suka bahagian wing, rib dan drumstick. Kat sini ada tips2 macamana nak pilih ayam bila nak beli ayam - Cara memilih dan menyimpan Ayam.

Kat sini aku upload lagi cara2 nak potong ayam dengan betul;


 Dan ini juga;


Bahagian ayam sebagai rujukan untuk masakan;



Ok, akhir kata selamat potong ayam, selamat masak ayam dan selamat makan ayam :)

2 comments:

  1. Ayam bahagian tulip...cantek...klu chinese food...salu ad ayam cmni...org panggil chicken boxing....tol tak?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...