Saturday, 12 September 2015

Travelog Bukit Tinggi & Padang, Indonesia : Aktiviti di Bukit Tinggi



Kenapa Bukit Tinggi?

Actually, memang satu je wish aku bila pergi Bukit Tinggi - nak pakai costume Minang!
Tu je, honestly.
Plus, wishlist aku adalah untuk complete kan ASEAN trip dalam masa 2 tahun, InsyaAllah.
I have another more countries to go! 
Dalam kepala memang dah ada macam2 plan, tapi end up, depend on rezeki dan ketentuan, kan.

Ok, gambar di atas adalah model rumah Minang.
Yang ni tak berapa besar, biasa je.
Kat sinilah aku pakai costume Minang tu dan berposing sakan kat rumah ni.
As for memory kan. Kalau boleh, setiap negara yang aku pergi tu, aku nak pakai costume depa.
Masa aku pergi ni takde orang pun.
So takde laa malu2 nak posing bagai.

Contoh pelamin orang Minang. Meriah betul kan.

Nak pakai costume Minang, achievement unlocked! :)

Harga sewa costume ni ialah 35k.
Boleh pilih nak pakai warna apa.
Kat situ jugak ada photographer yang tawarkan pada kita nak ambik gambar bercetak.
Harga dia charge masa tu 60k, ada 3 keping gambar dia print.
Tak nak pun takpe.
Tapi bagi aku, ada lagi satu tempat yang kalau nak pakai costume ni, aku recommend.
Sebab basically, view dia sama je, tapi tempat lain tu is much better lah.
Teruskan membaca. Hahaha.



Istano Rajo Basa Pagaruyung

Excuse for the hazy picture, sebab masa ni memang jerebu pun, baru je happen.
Ok, kat sini yang aku recommend pakai costume Minang tu.
Sebab view lagi cantik, dan lagi feel Minang dia, lol!


All the Minang things in one picture 

Masa first time sampai tu, like wow! Besar gila!
Ada lebih kurang 5 tingkat kot dalam tu, sampai ke atas tu ha aku panjat naik.
Takde apa sangat pun dalam tu, just deco2, baju tradisi orang Minang je.
Tapi haruslah buat photoshoot dalam tu kan.
Wajiblah bergambar kat sini, baru orang percaya kau pergi Bukit Tinggi.
Bapak supir aku kata, "Kalau enggak ada rumah ini, enggak ada orang mau ke sini" Lol!



Kat sini pun boleh sewa pakai costume Minang, harga 30k.
Murah sikitlah daripada tempat yang aku pakai tu.
Costume sama je, cuma ada tambahan tanduk Minang kat sini, hahaha.
Mula2 tu aku rasa macam nak pakai lagi, tapi end up malas lah. Sama je kot.
Pun ada photographer yang akan offer kau untuk ambik gambar.
Aku tak tau berapa sebab tak tanya pun.


Harga tiket. 




Sepanjang kat sini, kopi adalah minuman ruji.
Bapak supir akan berhenti di mana2 kedai kopi yang ada view cantik atau memang dia nak berhenti kejap, hahaha.
Kalau orang macam aku takpelah, memang tegar kopi.
Kalau tak nak minum kopi, minum teh pun boleh.
Dependlah kalau nak minum ke tak.
Sambil minum kopi, sambil tengok view. Lupa sekejap KL tuh.
Harga secawan biasa diorang charge 5k.






Ini ialah Jam Gadang, simbol yang terkenal kat Bukit Tinggi ni.
Terletak di tengah2 bandar kecil Bukit Tinggi tu.

Sejarahnya, dibina pada tahun 1926 sebagai hadiah daripada Ratu Belanda kepada Rook Maker, setiausaha atau pengawal Fort De Kock (nama lama Bukit Tinggi) pada masa pemerintahan India Belanda. Seni bina arkitek menara jam ini dirancang oleh Yazin Sutan Gigi Ameh, dan anak pertama Rook Maker yang pada masa itu berusia 6 tahun adalah orang yang meletakkan batu asas untuk pembinaan menara ini.

Ramai orang Indo datang lepak2 kat sini.
Kau akan nampak jam gadang ni masa aktiviti shopping2.



Dalam area bandar Bukit Tinggi jugak, kalau kau nak merasa naik kereta kuda pun boleh.
Harga kalau tak silap aku around 35k sekali round.
Tapi aku tak naik pun. Entah, rasa kesian kat kuda tu.
Jiwa kebinatangan sangat kan.


Pasar Atas

Aktiviti shopping2 adalah wajib kalau datang Bukit Tinggi ni.
Tapi aku rasa orang macam aku tak sesuai pakai pakej, sebab aku kurang shopping.
Sama macam masa kat Korea kan!
Rugi bapak supir kalau bawak aku, hahaha.
Kat sini, antara area yang terkenal untuk shopping adalah Pasar Atas, Pasar Bawah dengan Pasar Kuning.
Pasar Atas paling glamer, tapi harga agak mahal, maybe sebab tourist attraction kot.
Aku tak beli apa pun kat Pasar Atas, sebab aku dah target nak cari barang kat Pasar Kuning.
Area Pasar Atas kalau nak beli souvenier okay la, cari dekat kedai2 souvenier (bukan gerai).
Kena rajin jalan sikit la.
Area Pasar Atas dengan Pasar Kuning jauh2 tau, so mintaklah dengan bapak supir korang nak pergi mana.
Dekat Pasar Kuning, shopping adalah lebih heaven sebab harga lagiii murah.
Apa yang aku nak contoh macam jubah hitam tu, ada kat situ.
Cantik, puas hati sangat. Eh, jubah ek! :P
Kat Pasar Kuning tu jugak adalah heaven kalau nak beli kain pasang. Boronglah kau sekontena pun.



Bukit Tinggi adalah paling famous dengan kain sulam.
Memang cantik, rambang mata kau jah.
Kalau ikut nafsu seorang perempuan, memang nak borong selori.
Tak rugi kalau beli pun, pastu balik Malaysia jual lah kan, hahaha.
Jangan lupa spend duit untuk beli kain sulam pada akak2 yang memang datang sini dengan niat nak shopping, ye!


Masa nak borong kerepek2, bapak supir bawak pergi sini.
Katanya, ramai orang Malaysia beli kat sini.
Aku borong kerepek pisang yang famous tu, dan kerepek2 lain jugakla.
End up sekotak je, kalau convert around RM50 dapat sekotak kerepek tu.
Sentiasa akan ada adik2 kat dalam kedai ni bagi kau rasa sample kerepek2 yang dijual.
Orang lain pergi Bukit Tinggi berkotak2 borong, hahaha.
Nampak tak agenda shopping bukan dalam list aku?



Then bapak supir bawak pergi ke Kiniko ni.
Kiniko ni famous dalam pembuatan pelbagai jenis kopi dan teh, serta kerepek pisang.
Aku beli kopi je kat sini, and sampai sekarang still minum kopi O dia.
Not bad.


Kiniko


Banyak jenis kopi, pilih je mana yang berkenan


Boleh cuba kopi daun kat sini (rasa macam teh). Rasa dia memang lain, orang sini panggil kopi kawa. Boleh beli kopi kawa ni kalau minat.


Lubang Jepang

Lubang Jepang juga terletak dalam area bandar Bukit Tinggi, kira tempat sejarah lah.
For those who loves history boleh try masuk. Entrance fees dengan hired guide is different charge ye.
Kalau nak ambik guide, charge 50k.

Peta dalam lubang

Guide aku cerita, originally lubang ni tak sebesar ni, just ngam ngam satu badan je boleh masuk.
Orang Jepun masa zaman penjajahan dulu suka buat lubang2 macam ni kan.
Teringat aku masa pergi Muzium Perang kat Penang tu, yang tu paling best. Feel sangat.
Dalam lubang ni ada banyak bilik. Bilik untuk memasak, bilik tamu, bilik tidur. Complete lah.
And suprisingly, rasa sejuk je bila masuk lubang ni, bukan sebab ada aircond ke apa.
Memang natural punya sejuk. Otak orang Jepun kan, memang geliga.


Banyak barang tinggalan dalam lubang ni sebenarnya.
Tapi guide aku cerita, dia kecewa jugaklah sebab pihak berkuasa tak peduli pun untuk jaga tinggalan2 sejarah macam equipment semua tu, sebab bila ada equipment2 macam tu, varu laa tourists rasa lebih feel kan.
Macam kat Muzium Perang Penang tu, semua barang original, memang best bila masuk.
"Bila udah korupsi, tinggalan seperti ini enggak dipeduli" gitu katanya.



Dinding yang berlekuk ni menarik perhatian aku. Aku tanya guide, apa fungsi buat lekukan waving macam ni?
Dia kata, Jepun buat dinding lekuk macam tu untuk mengelakkan suara dalam gua jadi bergema.
Lekukan ni yang akan halang suara dari jadi bergema, so takde lah orang luar tau kan ada lubang kat dalam ni.
"Orang Jepun memang pandai. Patutlah kita dijajah mereka dulu"
"Sekarang pun kita "dijajah" Jepun, kak. Semua barang2 yang kita pakai adalah buatan Jepun" kata dia.
Ya tak ye jugak yek. Dekat Padang, rata2 aku nampak mostly kereta buatan Jepun yang menjadi pilihan diorang.


Dah habis menjelajah, kau akan nampak view macam Grand Canyon ni kat luarnya.
Sayup je mata memandang.
Ianya terhasil daripada aktiviti gempa bumi ratusan tahun dahulu.
Nampak macam, wow! Even dalam gambar tak berapa nak wow.


Dekat area2 Lubang Japang tu, ada banyak gerai2 jual cenderamata.
Antara yang famous ialah lukisan istana Pagaruyung tu dengan berlatar belakangkan gunung, kerbau.
Masa aku kecik2 dulu macam pernah nampak je lukisan ni.
Ada yang besar, ada yang kecik. Pilih je mana nak as for souvenier kan. Cantik.
Aku beli fridge magnet pun kat sini, sebab takut kalau tak jumpa kat tempat lain.
Kalau rasa tak nak pakai Rupiah, boleh bayar pakai RM.


Fridge magnet yang dibeli. Suka design rumah Minang tu.



Masa first one the way from Padang ke Bukit Tinggi, mesti lalu kat air terjun yang famous ni.
Bukan untuk mandi ye, untuk foto foto sebagai kenangan.
Bapak supirku kata ada je orang mandi manda kat sini, yang ambik air ada jugak.
Tapi they prefer not to lah.
Berhenti sekejap untuk tengok2 dan posing bajet model, lol!
Kena bayar tau, tapi dah include dalam pakej sekali.








Betul2 sebelah jalan raya. Ramai datang lepak2 sekejap kat sini.


Ada landasan keretapi macam view kat negara omputih kat Padang ni.
Ni ialah hasil tinggalan zaman penjajahan Belanda.
Masih kukuh, utuh dan dapat imagine bila keretapi lalu kat sini, its a nice view kan.
Bapak supirku cerita, jalan raya, landasan keretapi ni semua Belanda yang buat.
Keretapi masih ada yang guna landasan ni, cuma jarang2 lah.
Kerajaan Indonesia cuma menampal mana yang rosak je, lol!
Dia kata, even Belanda tu penjajah, tapi fasilitas tetap dijaga untuk rakyat Indonesia, malah lebih baik daripada kerajaan Indonesia itu sendiri.
Sebab mostly pemerintah daripada zaman dulu sampai laa ni, semua fasilitas hanya tertumpu kepada kepulauan Jawa. Kepulauan Sumatera macam dianak tirikan.
Padahal kat Sumatera pun banyak tempat tourist attraction like Medan, Aceh tu kan.
"Korupsi makanya, duit masuk dikantungan". Begitulah makanya.


Sumber gambar adalah dari sini

Second thing selain daripada nak pakai costume Minang, yang buat aku teruja nak pergi Bukit Tinggi adalah kerana Tasik Maninjau yang famous amous itu.
Teruja nak tengok keindahan panoramanya dengan mata kepala sendiri.
Gigih ni pakai sweater bagai, rasa2 sejuk kot atas tu.

Malangnya. Ya, malang sekali.
Timing aku pergi sini adalah timing yang tidak bagus, makanya.
Sebab Indonesia baru sahaja membakar hutan2 nya untuk aktiviti penanaman semula ya.
Makanya, jerebu sudah mulai melanda hampir keseluruhan Bukit Tinggi ya.
Masa hari kedua aku kat sana, baru nak start.
Dari atas puncak sampai ke bawah, langsung tak nampak tasik macam gambar kat atas tu.
How frustrated I was at that time.
Obvious kot muka kecewa aku, sampai bapak supirku pun perasan.
Huhuhu.
Daripada keluk 33, 38 sampai ke keluk ampat ampat, hape pun tak nampak.
Nampak jerebu je.
Oh my......jauh aku datang semata nak tengok ni kan.
Takpelah, redho jelah. Aku merancang, tapi Allah yang tentukan. Kan.
Mungkin rezeki nanti masa pergi Medan ke, boleh tengok lagi cantik (pujuk diri sendiri)
Bila tu nak pergi Medan? Bukan kata nak pergi Jogja dulu?

So guys, Tasik Maninjau adalah tempat wajib bila berkunjung ke Bukit Tinggi ye.
Make sure pergi bukan masa jerebu, lol!
Ada gerai minum kat bawah, boleh kalau nak try apam labu sambil minum kopi (kopi lagi).
Aku tak try, sebab terlupa bila frust sangat kan.
Sedih jah.

Ni gerai minum kat bawah tu



On the third day lepas pergi Istano Basa Pagaruyung, bapak supirku bawak pergi jalan2 ke area Batu Sangkar dan Padang Panjang.
Sepanjang perjalanan, mata aku terpaku pada kehijauan buminya, sawah padi kiri kanan, bukit bukau, udara fresh, sawah padi ada yang kat daratan, ada yang ditanam di lereng2 bukit, view pokok kelapa lagi.
Like, macam pernah pergi tempat ni? Tapi first time kot aku jejak kaki ke Indonesia.
Dejavu ke?

Ikutkan hati, nak je suruh bapak supirku stop kereta kat semua tempat, sebab terlalu banyak tempat yang cantik.
Boleh je suruh dia stop, dia pun kata kalau rasa nak berhenti ambil foto, kasi tau je.
Tapi bila dah terleka tengok view tu, mesti lama kan.
So malaslah aku. Aku tengok dari dalam kereta je. Which is, unforgettable memory lah.
Semakin dalam dia bawak, semakin aku rasa like, macam pernah pergi je tempat ni?
Apakah? Sebab nenek moyang aku asal memang dari Sumatera pun, tapi bahagian Medan ler.

Banyak sebenarnya rumah tinggalan asli berbentuk Minang ni kat sana, contoh macam rumah warna hitam yang bapak supirku bawak ni, katanya berusia ratusan tahun.
Nampak macam scary kan, sebab dah lama takde orang tinggal.
Cuma ada sorang yang tolong jaga and bersihkan rumah ni.
Tu pun masa aku turun nak ambik gambar, dia lari ke dalam rumah.
Aku suka architecture yang nampak klasik ni, sebab feel dengan history nya.
Dan tiba2 masa tu aku berhajat nak menjelajah area Batu Sangkar ni lebih mendalam kalau ada rezeki dan peluang, sebab aku terasa "sesuatu" kat sini. Entah, dont know why.
Ke saka aku memang asal kat sini? Lol!
Rindu lettew kampung halaman :D


Tasik Singkarak

Ok last sekali nak cerita, tempat yang aku pergi adalah Tasik Singkarak ni.
Takdelah cantik macam Tasik Maninjau tau (kedua2 nya terbentuk hasil daripada aktiviti letusan gunung berapi).
Tapi bila dah jerebu macam ni, kecewanya tetap sama lah.
Nampak bayang2 je, so imagine lah sendiri cantik ke tak cantik.
So ini jelah gambar yang ada, hadap lah dengan redho.

So konklusinya, kalau pergi Bukit Tinggi ni, aktiviti2 nya adalah ;

1) Makan, makan dan makan
2) Shopping
3) Sight seeing
4) Pakai costume Minang, hahaha.

InsyaAllah, lepas ni aim Jogja pulak :)

28 comments:

  1. Boleh tahu harga kain sulam kt sana harga brp? Nk budget duit..huhu

    ReplyDelete
  2. Boleh tahu harga kain sulam kt sana harga brp? Nk budget duit..huhu

    ReplyDelete
  3. Salam,
    Entry yang menarik!! Nak berkongsi dengan semua pembaca…
    Saya ada menyediakan ground pakej ke Padang Bukittinggi Indonesia dengan harga yang menarik.Kepada anda yang baru pertama kali nak melancong,kami sarankan anda guna kan khidmat kami.Semua urusan dilakukan di Malaysia dan ianya lebih selamat,murah dan meyakinkan.
    Pelbagai pakej ke Padang Bukittinggi untuk anda. Kami akan guide anda dari anda menjejakkan kaki ke bumi Padang sehinggalah anda meninggalkan bumi Minang.
    Hubungi saya ditalian 0126665436 (call/sms/whatsapp) Atau email saya di: aziman68@gmail.com
    Sebarang pertanyaan akan kami layan.
    Atau boleh juga ke Blog kami untuk pelbagai info tentang Padang Bukittinggi:

    http://freelancetour.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. PENGKHIDMATAN SEWA KENDERAAN UNTUK LAWATAN YANG BERBALOI DENGAN FAMILY KAT PADANG DAN BUKITTINGGI

    Assalamualaikum Tuan/Puan.


    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :

    1. Amsyahril
    ( Director )

    Mobile : +62 852 6300 7445 ( WhatsApp )

    2. Riko Adryansyah
    ( Tour & Transportation Manager )

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )

    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.




    ReplyDelete
  5. Salam
    Melawat ke Medan dan Tasik Toba , sila booking di official agency. Booking in illegal there is a punishment USD 100 in Airport.
    Boleh dicuba layanan dari TIARA TOURS, harga sangat murah dan services best. Kami sangat berpengalaman mengurus lawatan lawatan ke Medan, Jakarta, Bandung, Bali dan tempat – tempat menarik lain di Indonesia. Sila contact celular / wa + 62 853 5898 2828 atau hantar email ke : tiaratoursindonesia@gmail.com
    Sila click http//www.tiaraasia.com

    TIARA TOURS
    Jalan Panglima Denai No. 76
    Medan. North Sumatera.Indonesia
    Tel : + 62 61 - 7 333 845
    Fax : + 6261 - 7 333 845
    Call Center : +62 81 383 53 50 91
    Mobile / WA : +62 853 5898 2828
    EMAIL : rajaparhobas@yahoo.com
    EMAIL : tiaratoursindonesia@gmail.com
    EMAIL : infotiaratours@gmail.com
    EMAIL : tiaratours888@gmail.com
    SKYPE : VICTOR12126
    Facebook : TIARATOURS
    Website : www.tiaraasia.com

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. X sabar nk pgi bukit tggi hjg bln 5 ni.sewa hotel kt mn yer plg sng utk round2 area situ.blh sugest barjet n guide kt sana x

    ReplyDelete
  8. X sabar nk pgi bukit tggi hjg bln 5 ni.sewa hotel kt mn yer plg sng utk round2 area situ.blh sugest barjet n guide kt sana x

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum,,,,
    salam sejahtera buat semua yang membaca blog ini
    kami syarikat mempunyai legalitas di indonesia, Nak tumpang promotion sikit
    bagi tuan puan yang nak melancong kat bukittinggi/ Padang,Medan dan bandung Kami 7LINES HOLIDAY tour & travel siap melayani anda kami sediakan : transport, hotel, and pakej tour
    contact person : firman
    Whats app : +62 82390 797959
    email : firman_7linesholiday@yahoo.com / 7lines.holiday@gmail.com
    blogger : 7linesholiday.blogspot.com
    insyaallah tuan & puan boleh puas dengan service kami

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum..

    Salam dari BUKITTINGGI PADANG..

    Salam juga dari saya ARMAN..

    Saya nak tumpang promotion kat blog ini..Bila ada tuan dan puan yang nak buat rancangan untuk melawat ke bukittinggi padang...Tapi masih tercari cari contact untuk buat urusan lawatan nya..jangan risau..Saya boleh bantu uruskan lawatan tuan dan puan..

    Untuk info lebih detail nya..sila contact saya di talian..

    Call/sms/whatsapp..+6285374176166

    Email.armanpribadi123@gmail.com

    Fb..Komen ajo..

    Terimakasih


    Wassalam.

    ReplyDelete
  12. Hurmmmm saya sudah beli tiket n tempah hotel... Tp mcm mn nk cr tour guide nnt di sana

    ReplyDelete
  13. Berminat untuk melancong dlm kumpulan kecil?
    Jakarta/Bandung,Padang/Bukittinggi,Ho Chi Minh
    Istanbul,Sarajevo,Rome,Venice, Milan
    sila whatsapp: 0123768560

    ReplyDelete
  14. Berminat untuk melancong dlm kumpulan kecil?
    Jakarta/Bandung,Padang/Bukittinggi,Ho Chi Minh
    Istanbul,Sarajevo,Rome,Venice, Milan
    sila whatsapp: 0123768560

    ReplyDelete

  15. assalamualaikum,,,,
    salam sejahtera buat semua yang membaca blog ini
    kami syarikat mempunyai legalitas di indonesia, Nak tumpang promotion sikit
    bagi tuan puan yang nak melancong kat bukittinggi/ Padang,Medan dan bandung Kami 7LINES HOLIDAY tour & travel siap melayani anda kami sediakan : transport, hotel, and pakej tour
    contact person : firman
    Whats app : +62 82390 797959
    email : firman_7linesholiday@yahoo.com / 7lines.holiday@gmail.com
    blogger : 7linesholiday.blogspot.com
    insyaallah tuan & puan boleh puas dengan service kami

    ReplyDelete
  16. hahhaha kelakar lah entry akk ni...saya nak ke sana dalam 8 jan nanti..masih mencari2 supir yang ok...kalau akk boleh bagitau harga akk stay sana dengan supir berapa ya? saya 5h4m..tapi ingat nak cari hotel area bukit tinggi tu...
    tq in advance...

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com
    Blog : http://kitaholidays.blogspot.co.id/
    FB :https://www.facebook.com/riko.kitaholidays

    Wassalam

    ReplyDelete
  18. Salam pada admin
    Kami dari PT. MENARA HOLIDAY memawarkan pakej Percutian bukittinggi -padang. Banyak tempat" indah yang dapat kita lawati. Sekiranya tuan dan puan ada rancangan untuk datang kesini, sila coba perkhidmatan dari kami
    Whatsapp : +6281372282345
    Email : menaraholiday88@gmail.com

    Insyaallah kami akan memberikan pelayanan yang memuaskan dengan harga yang berbaloi....
    Jom datang Bukittinggi-Padang

    Trims
    Wassalam

    PT. MENARA HOLIDAY

    ReplyDelete
  19. Salam pada admin
    Kami dari PT. MENARA HOLIDAY memawarkan pakej Percutian bukittinggi -padang. Banyak tempat" indah yang dapat kita lawati. Sekiranya tuan dan puan ada rancangan untuk datang kesini, sila coba perkhidmatan dari kami
    Whatsapp : +6281372282345
    Email : menaraholiday88@gmail.com

    Insyaallah kami akan memberikan pelayanan yang memuaskan dengan harga yang berbaloi....
    Jom datang Bukittinggi-Padang

    Trims
    Wassalam

    PT. MENARA HOLIDAY

    ReplyDelete
  20. assalam, kami ada menyediakan ground pakej ke Padang-Bukit Tinggi dengan harga yg sangat berpatutan!
    ^_^ berminat boleh whatsapp +6012-6047593
    ig @percutianbajet

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum.

    Salam dari MINANGKABAU.Yang biasa disebut dengan nama BUKITTINGGI PADANG.
    Salam juga dari saya.arman.
    Saya nak menyapa tuan dan puan.abang dan Akak.pak cik dan mak cik.dan semua yang nak merancang untuk melawat ke bukittinggi padang.
    Saya ada penawaran untuk percutian nya.
    Untuk info detailnya..
    Sila contact saya ditalian.


    Call/sms/whatsapp.+6285374176166

    Email.armanpribadi123@gmail.com.

    Terimakasih.

    Wassalam.

    ReplyDelete
  22. Mau liburan atau coba travelling ke Bangka Belitung.
    http://aderiorental.com

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum
    Salam dari MINANGKABAU yang biasanya disebut dengan nama BUKITTINGGI PADANG.
    Salam juga buat admin.
    Salam dari saya Komen ajo.
    Saya nak menyapa tuan dan puan.Abang dan akak.pak cik dan mak cik.dan korang semua yang nak berencana untuk mengadakan lawatan ke bukittinggi padang.
    Saya ada penawaran menarik untuk percutian anda..
    Untuk info detail nya silahkan contact saya di talian.

    Call/sms/whatsapp.=+6281363990477

    Email.sopirpelancongan@gmail.com

    Terimakasih


    Wassalam

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum
    Salam dari MINANGKABAU yang biasanya disebut dengan nama BUKITTINGGI PADANG.
    Salam juga buat admin.
    Salam dari saya Komen ajo.
    Saya nak menyapa tuan dan puan.Abang dan akak.pak cik dan mak cik.dan korang semua yang nak berencana untuk mengadakan lawatan ke bukittinggi padang.
    Saya ada penawaran menarik untuk percutian anda..
    Untuk info detail nya silahkan contact saya di talian.

    Call/sms/whatsapp.=+6281363990477

    Email.sopirpelancongan@gmail.com

    Terimakasih


    Wassalam

    ReplyDelete
  25. Salam pada Admin

    Mohon maaf saya iklan sikit di blog ini. Kami dari PT. MENARA HOLIDAY menawarkan pakej Percutian Bukittinggi – Padang. Banyak tempat-tempat indah yang dapat kita lawati. Sekiranya tuan dan puan ada rancangan untuk datang kesini, sila coba perkhidmatan dari kami, karna dalam perjalanan tuan dan puan kami siapkan juga insurance untuk memberi kenyamanan dalam perjalanan tuan dan puan. Untuk info tempat-tempat lawatan dan haraga pakej sila contack kami
    Whatsapp : +6285658236999
    Email : menaraholiday88@gmail.com
    Facebook : https://www.facebook.com/menara.holiday.9 ( Menara Holiday )

    Insya allah kami akan memberikan pelayanan yang memuaskan dengan harga yang berbaloi.
    Jom datang Bukittinggi – Padang

    Trims
    Wassalam

    PT. Menara Holiday

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com
    Blog : http://kitaholidays.blogspot.co.id/
    FB :https://www.facebook.com/riko.kitaholidays


    Wassalam

    ReplyDelete
  27. Assalaamu'alaikum...
    Salam sejahtera untuk semua...
    Mohon maaf dan mohon izin admin,saya nak promo sikit...
    Untuk tuan dan puan yg nak melawat kat padang dan bukittinggi boleh confirmation dengan saya,Insyaallah saya boleh bantu tuan dan puan...
    Sila hubungi saya +6282389233088 (Yan Rent Car Padang - Bukittinggi)...
    Trimakasih tuan dan puan,special untuk admin... Wassalam...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...