Tetibe pulakk nak tulis entry pasal resepi Kerutuk Daging ni di celah2 entry Seam Reap.
Motif? Motifnya adalah sebab aku suka makan Kerutuk Daging.
Dan aku selalu masak Kerutuk Daging.
Buat yang tak pernah dengar nama masakan ni, ianya ada mirip macam rendang laa.
Tapi bahan2 dan cara masak tak complicated macam rendang.
Cuma tempoh nak masak tu agak lama, sama macam masak rendang.
Boleh pilih either nak masak daging atau ayam.
Aku tak pernah try masak Kerutuk Ayam, selalu buat Kerutuk Daging je.
Rempah Kerutuk ni susah nak cari, aku first jumpa pun masa balik hometown.
Resepi originally ambik dari sini, tapi aku tulis jugak2 laa cara2 nak masaknya.
Sangat sedap bila makan dengan nasik panas, atau roti putih.
Yummeh!
Bahan2 ;
500gm daging / ayam
4 sudu besar rempah kerutuk
2 sudu cili giling
1/2 biji bawang besar
3 cawan santan pekat (atau satu kotak santan 200-250gm)
2 sudu kicap pekat
1/2 keping gula melaka
2 sudu besar kerisik
Untuk menumis ;
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 batang kulit kayu manis
2 tangkai bunga lawang
3 tangkai bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Minyak untuk menumis
Air
Garam
Cara - cara ;
1. Potong daging kecil - kecil. Bersihkan. Toskan.
2. Kisar 1/2 biji bawang besar, bawang putih dan halia.
3. Campurkan bahan kisaran dengan rempah kerutuk. Bubuh air sikit untuk jadikan pes. Campur sekali cili giling.
4. Panaskan minyak. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga dulu sampai wangi.
5. Masukkan campuran pes kerutuk tadi. Masak sampai terbit minyak.
6. Masukkan daging. Gaulkan.
7. Masukkan santan. Biarkan seketika dan gaul sekali sekala. Tambah air sedikit demi sedikit, ikut citarasa
sendiri laa nak pekat banyak mana. Jangan cair sangat, jangan pekat sangat ye. Pepandai laa adjust.
8. Lepas 15 minit camtu, masukkan kicap pekat, kerisik dan gula melaka. Masak lagi sampai kerutuk bertukar jadi warna gelap. Last sekali masukkan garam.
9. Agak2 dah pekat, tutup api. Then boleh makan. Kbai.
No comments:
Post a Comment