Thursday, 2 July 2015

Seam Reap, Cambodia - Bajet




Ni bajet aku untuk 4 hari 3 malam.
Aku pergi 2 tempat, iaitu Seam Reap dan Battambang.
Oleh kerana kadar tukaran ringgit kepada USD agak tinggi, so aku memang tak jimat manalah.
Tapi still, dalam bajet aku laa.
Seriously say, bajet aku banyak habis untuk beli air.

So ini bajetnya based on rate USD1 = RM3.60 ;

Day 1 (Seam Reap)
Simcard SMART = $5
Tambang tuk tuk dari airport ke hotel = $5
Town tour by tuk tuk = $7.50 (kalau takde partner, $15)
War museum = $5 (tak berbaloi, tak pergi pun takpe)
Cultural Village = $15 (yang ni best)
Dinner = $8 (2 menu)
Tuk tuk to night market (malas nak jalan sebab perut dah berat) = $1
Beli air  = $3
Shopping
Coffee Cambodia = $10
Kerepek = $5

Total Day 1 = $64.50 (RM232.20)

Day 2 (Seam Reap)
Angkor Wat pass = $20
Beli air = $5
Lunch = $8
Dinner = $6.50
Massage = $3
Shopping
Souvenier = $8
Shawl = $5
Dried Mango = $2
Purse = $4

Total Day 2 = $61.50 (RM221.40)

Day 3 (Battambang)
Tiket bas ke Battambang = $8
Beli air = $5
Lunch = $1.25
Tuk tuk tour = $12.50
Bamboo Train = $10
Naik motor = $3
Kena bagi kat polis = $3
Upah budak = $0.50
Hotel = $4

Total Day 3 = $47.25 (RM170.10)

Day 4 (Battambang - Seam Reap)
Tiket bas ke Seam Reap = $5.50
Air = $3
Lunch = $5.25
Tuk tuk ke aiport = $5
Shopping
T-shirt = $9

Total Day 4 = $27.75 (RM99.90)

So total untuk 4 hari = $201 (RM723.60)

Masa kat Battambang, aku withdraw duit daripada Maybank. Tak payah call bank pun, just buat pengesahan kat mesin ATM

USD50 = RM185 (USD1 = RM3.70)
So total duit poket aku = USD 190 + USD50
= USD240 (RM864)

Tapi bila balik Malaysia, ada balance lagi duit USD, dalam USD16 (RM57.60)
So USD240 - USD16 = USD224 (RM806.40) total duit poket yang aku guna selama 4 hari 3 malam kat sana. Actually bajet boleh kurang lagi kalau tak beli banyak sangat air, tak ambik War Museum, tak makan mewah, tak shopping, tak pergi Battambang. RM300 pun lepas, lol!


Bajet aku sebelum pergi Seam Reap ;
Tiket ke Seam Reap (return) = RM342.08 (include breakfast Nasi Lemak Pak Naser)
Hotel di Seam Reap = RM155.34 (2 malam)
Makanan (bawak pergi) = RM25

So total semua sekali ialah RM806.40 + RM342.08  + RM155.34 + RM25 = RM1,328.82
Lebih kurang macam tu laa...
So korang boleh plan to spend wisely kalau pergi Seam Reap...its all depend on your budget :)


2 comments:

  1. Salam, tumpang tanya. Saya ada baca blog awak yg trip ke korea tu. Sye dgn fmly saya plan nak ke korea bulan 9 nanti. Untuk 7 org berapa anggaran bajetnya ye?

    ReplyDelete
  2. Salam Nur Shazlynn. Nak pergi sendiri atau ambik pakej? Kalau guna pakej macam saya (Kembara Sufi), sorang dalam RM3K++ (all in). 7 orang ramai tu. Kalau pergi sendiri, boleh jimat sikit :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...